Håltagning & avväxling
Bärande väggar
Om du planerar att bygga ut eller ändra på den rumsliga layouten i en fastighet, finns det en risk att du behöver göra hål i en bärande vägg. Vi kan hjälpa till med konstruktionsberäkning och ta hand om hela arbetet. Vi ser till att fastighetens bärförmåga aldrig äventyras under arbetets gång vilket kan leda till stora skador.
I äldre hus kan det finnas väggar som är “ofrivilligt bärande”, det vill säga väggar som på papperet inte bör vara bärande men som i praktiken är det. Vi har den kunskap som behövs för att undvika sådana situationer och göra hela byggnationen så säker som möjligt.
Så här kan man se om det är en bärande vägg
- Ytterväggar är oftast bärande och om du vill göra ändringar som att lägga till en dörr eller fönster, är det viktigt att se till att det görs på ett godkänt och riktigt sätt.
- Börja på den nedersta våningen närmast betongplattan. Om huset har en källare, är det där du kan börja. De bärande väggarna går direkt ned i betongfundamentet.
- Gå sedan en trappa upp (om det finns flera våningar) och kontrollera om det finns en vägg på samma ställe som på den nedersta våningen. Om väggarna går i en rak linje upp i huset är det troligen väggar som bär en stor tyngd.
- För att fördela tyngden på huset jämnt, måste konstruktionen vara jämnt fördelad. Detta betyder att de bärande väggarna troligen finns centralt in mot huset tillsammans med ytterväggarna, vilket skapar en jämn fördelning av tryck från husets konstruktion.
- Inre bärande väggar kan innehålla viktiga stödbalkar för huset. För att det ska vara plats för balken i väggen, måste den vara ganska tjock. Det kan till och med vara en del av väggen som är extra tjock eller formad som en pelare eller kolonn.
- En bärande väggs tjocklek måste vara ganska ordentlig för att bära tyngden. Troligtvis är den 100 mm eller mer och är gjord av tegel, betong eller lättbetong.
- Om takstolar eller annat stöd ligger mot en vägg är det en tydlig indikation på att det är en bärande vägg. Samma gäller för en vägg som är parallell med takåsen, eftersom den troligen har som uppgift att stödja takstolarna eller bjälklaget.
Varning - är du det minsta osäker så LÅT BLI
- Även små rörelser i konstruktionen kan orsaka stora skador. Som exempelvis sprickbildning mellan gipsskarvar i både tak och väggar. Finns det badrum i nära anslutning eller ovanför så kan sprickbildning ske i kakel, klinker samt fogar.
- Beroende på husets kontruktion, avstavande väggar och eventuella sättningar i mark och grund så kan "fel" del av huset röra på sig då vikten helt enkelt förskjutits med åren.
- I värsta fall så kan delar av konstruktionen rasa och orsaka irreparabla skador på både hus och människor.